Eén van de belangrijkste plaatsen in uw mond om uw gebit gezond te houden, is de overgang van tand naar tandvlees. Wanneer er nu veel plak aanwezig is op deze overgang, dan zal het tandvlees ontstoken raken. Het wordt rood en ziet er opgezwollen uit. Wanneer u poetst of erop drukt, gaat het bloeden. Dit heet gingivitis. Wordt de tandplak door de mondhygiënist verwijderd, en gebruikt u naast het poetsen met een fluoridetandpasta ook nog hulpmiddelen zoals borsteltjes, tandenstokers e.d. om de tandplak elke dag te verwijderen, dan zal deze tandvleesontsteking snel genezen zijn.

U kunt dat gemakkelijk controleren: gezond tandvlees is lichtroze van kleur en ligt mooi stevig om uw tanden en kiezen heen. En, het bloedt niet wanneer u poetst. Wordt de gingivitis echter niet behandeld, dan kan deze toestand verergeren, waardoor de vezels waarmee de tand vastzit in het kaakbot, kapot gaan.

Zelfs het kaakbot kan worden ‘afgebroken’. De ruimte die er tussen tandvlees en kaakbot ontstaat (pocket) doordat de vezels daar zijn verdwenen, vult zich vervolgens met tandplak en tandsteen. De vergaande tandvleesziekte die dan ontstaat, heet parodontitis en tast dus het fundament van uw tanden en kiezen aan.

Wanneer tandplak en tandsteen niet worden verwijderd, dan gaan tanden en kiezen loszitten. Ze kunnen uitvallen, of moeten worden getrokken omdat het fundament te ver weg is.

Daarom is het belangrijk om op de goede manier te flossen en te poetsen, tandenstokers gebruiken en uw tong te reinigen. Allemaal zaken die de mondhygiënist en preventieassistent u kan leren. Tandsteen is dus nooit onschuldig, maar kan een voorbode zijn van heel nare ontwikkelingen.

Tandsteen is niets anders dan verharde tandplak. Heel vaak kunt u tandplak niet ontdekken met het blote oog, omdat het dezelfde kleur heeft als uw tanden. Tanden en kiezen met tandplak voelen echter wel ruwer aan. Maar tandplak tussen uw gebitselementen is nauwelijks te zien en te voelen. Onze mondhygiënisten kunnen op een deskundige manier tandsteen verwijderen en u vertellen wat u kunt doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen.gingivitus

Regelmatig een bezoek aan de mondhygiënist is daarom geen overbodige luxe, maar kan het behoudt zijn van een gezond gebit, gezond tandvlees en kaakbot. Want alleen een op het oog stralend gebit, zegt nog niet altijd alles over de gezondheid van het geheel, en die begint bij de basis, dus bij de mondhygiënist.