Door een röntgenfoto te nemen van uw gebit, kunnen we zien hoe de staat is onder de vullingen en hoe de wortels er aan toe zijn. Wanneer u besluit om bijvoorbeeld een brug te laten maken, of een kroon te laten plaatsen, dan moeten de wortels van de tanden of kiezen die daarbij betrokken zijn wel in goede staat verkeren. Dit geldt ook voor het kaakbot. Dit kan worden vastgesteld met behulp van een röntgenfoto.

Wanneer tijdens een controle het vermoeden bestaat dat er iets aan de hand is, kan het besluit worden genomen om een foto te maken. Daarnaast wordt het maken van röntgenfoto’s periodiek herhaald, om de toestand van uw gebit optimaal te kunnen beoordelen. Dit kunnen foto’s zijn van een paar tanden en kiezen tegelijk, of een zogenaamde OPG; een overzichtsfoto van uw totale gebit.fotos

Kleine poli zal in de nabije toekomst haar service uitbreiden met een OPG apparaat. Tot op heden moet echter voor een OPG worden doorverwezen.  Veel mensen maken zich zorgen om de vrijkomende straling, maar die is minimaal, en nauwelijks meetbaar. Zwangere vrouwen mogen beperkt röntgenfoto’s laten maken van hun tanden en kiezen.