Uw tanden en kiezen bestaan uit een kroongedeelte, dat is het zichtbare stuk, en één of meerdere wortels: een tand heeft één wortel, een kies meestal meerdere. In de wortel bevindt zich een kanaaltje dat is gevuld met zenuwbanen en kleine bloedvaten; de pulpa.

Het kan voorkomen dat deze pulpa ontstoken raakt door tandbederf, een vulling die is gaan ‘lekken’ of door een ongeval waardoor uw tand of kies een harde klap te verduren heeft gehad. Wanneer de ontsteking niet wordt aangepakt, zal de pulpa afsterven en kunnen de bacteriën de wortel en het omliggende kaakbot aantasten.

De tand of kies zal zonder behandeling meestal verloren gaan. De behandeling gaat als volgt: de tandarts maakt de tand of kies open, maakt vervolgens de wortelkanalen schoon en vult deze kanalen op met een speciaal materiaal.wortel

Daarna wordt het gaatje gevuld, en is de reden van de ontsteking verdwenen. Nu gaan er over deze behandeling de meest vreselijke verhalen, maar u wordt ervoor verdoofd als u dat wilt, en u zult er dus in het algemeen weinig van voelen. Wel kan er napijn optreden, maar hiervoor kunt u een gewone pijnstiller gebruiken, zolang de napijn aanhoudt.